Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.07.2016

На шляху до підвищення правової свідомості бійців 51 бригади або про так званий синдром «луцьких дезертирів», - військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк. "Вісник прокуратури", №6'2016

НА ШЛЯХУ ДО ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ ПРАВОВОЇ СВІДОМОСТІ БІЙЦІВ 51-ОЇ БРИГАДИ, АБО ПРО ТАК ЗВАНИЙ СИНДРОМ ЛУЦЬКИХ ДЕЗЕРТИРІВ
ВІСНИК ПРОКУРАТУРИ,
№ 6'2016
Інтерес до теми війни на Сході України, долі атовців, передовсім, бійців 51 окремої механізованої бригади, знаних в суспільстві під так званим тавром «дезертири», не вщухає ось уже близько двох років. Наріжним каменем в цій справі одні вважають «несправедливе» переслідування бійців, інші ж, як і ми, військові прокурори, справедливість, законність та верховенство права. Саме на цьому будується вся діяльність органів військової прокуратури, у тому числі, суть проваджень навколо захисників – військовослужбовців з Волині.

«Заручники» правового документалізму – саме так військові прокурори Західного регіону України можуть обумовити частину розпочатих упродовж 2014-2015 років кримінальних проваджень відносно військовослужбовців колишньої 51 ОМБ щодо самовільного залишення військової частини. Утім не всіх.

Низку цих справ офіцери військової прокуратури знають достеменно, пропустили крізь себе людські голоси та сотні сповідей із єдиним прагненням - пізнати сутність справи.

 
І з подивованістю та з жалем усвідомили: громада, не розібравшись попередньо, готова називати військову прокуратуру «каральним органом». Такі особи залишають поза увагою той факт, що кримінальні провадження військовою прокуратурою Луцького гарнізону відкривалися винятково на підставі повідомлень командування частини або Рівненського зонального відділу військової служби правопорядку.
 
Існують норми Кримінального процесуального кодексу України: отримавши такі повідомлення про вчинення кримінального правопорушення за фактом самовільного залишення військової частини, відповідно до вимог ст. 214 КПК України військова прокуратура зобов’язана була невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Це наш обов’язок, негласний постулат, у результаті якого з часу розгортання війни в державі, антитерористичної операції, нами зареєстровано понад 740 проваджень відносно військових 51 бригади. Що власне і було зроблено.
 
Слідчі й два роки тому, і зараз діють виключно в межах правового поля. І з того часу на адрес військової прокуратури Західного регіону України, зокрема, Луцького гарнізону, від лучан посипались нічим не обґрунтовані вигуки про нібито переслідування Героїв АТО, наших борців, які мужньо захищали державу від посягань на територіальну цілісність та суверенітет країни та свободу Українського народу. Основною метою цих заяв по суті є дискредитація органів військової прокуратури. Навіть більше, це можна назвати і як прояв так званого правового нігілізму, і як незаконний тиск на працівників прокуратури.
 
Нашим завданням було і є встановити не тільки абрис, а й всю глибину об’єктивних обставин відсутності на службі кожного з військовослужбовців. З першої миті прокурорського реагування кожен офіцер, попри неймовірну завантаженість, взявся за розслідування цих проваджень. Усебічно, повно та неупереджено досліджував, переймався всіма викладеними командуванням частини обставинами, індивідуально працював з кожним захисником держави.

А щонайголовніше, жодного військового, хто добросовісно
і відповідально прибув до військової прокуратури та надав роз'яснення про субєктивні причини своєї відсутності, затримано не було. Та не тільки - питання про їхнє затримання навіть не ставилося взагалі!

 
Навпаки, прокурори роз’яснювали порядок надання доказів у разі їх наявності, які спростують факт самовільного залишення військової частини.
 
Ми, офіцери військової прокуратури, даємо шанс на щасливе, повноцінне життя не лише самим військовослужбовцям, а й членам їхніх родин, матерям, батькам та дружинам! Ось чому військова прокуратура, внаслідок клопіткої роботи, дослідивши всі факти, закрила близько половини кримінальних проваджень.
 
Водноча, як кажуть, по той бік «барикад» кримінальної системи, нами було встановлено: частину з цих проваджень було розпочато за хибними списками, представленими окремими командирами, а викладені обставини в повідомленнях вищестоящих офіцерів військової частини свого підтвердження навіть не знайшли.
З'ясувалося, що ряд військовослужбовців були переведені до інших військових частин, проходили лікування у військових шпиталях та цивільних медичних установах, або ж за результатами ВЛК були визнанні непридатними до військової служби.
І це доволі спантеличує. Прикрі помилки командування частини призвели до гірких поневірянь городян в закон і справедливість. А все через відсутність хоча б в особливий період можливостей військових прокурорів проводити дослідчі перевірки перевіряти і перепровіряти до внесення в ЄРДР весь викладений фактаж про можливе вчинення злочину.
Разом з тим, попри певні запевняння ЗМІ, що всі провадження відносно 51 ОМБ є помилковими, з впевненістю зазначаю – чимало інформацій таки знайшли своє підтвердження не тільки в досудовому, а й в судовому порядку. І по десятках з них за вчинене дезертирство бійцями 51 бригади вже є реальні вироки.
 
Проте на цьому не зупиняємось. Під нашою особливою увагою проблеми не лише рядових бійців Володимир-Волинської бригади, але й інші питання, від успішного встановлення яких залежить дізнання – хто винен і хто ні в цій складній ситуації.
 
Кожен повинен усвідомлювати, неналежне виконання своїх службових обов’язків, неналежне ведення списків своїх підлеглих, хибне складання списків дезертирів Героїв війни, нагороджених і відзначених за мужність в бою, не пройде безслідно.

Усі огріхи та спроби декотрих командирів поставити власні інтереси вище інтересів держави, армії ведуть до нагнітання ситуації та підриву бойового духу не тільки у Збройних Силах України, а також нищення справедливості, правопоряд-
ку та законності.

 
Зрештою такі дії дали поштовх для маніпуляції агресором через ЗМІ світу так званим «синдромом 51 бригади»: начебто, масового дезертирства та безкарності командування військ. Разом з тим, військова прокуратура вже відкрила кримінальне провадження відносно вищестоящого керівництва щодо халатності у цій делікатній справі. Досудове розслідування в якій триває.
 
Нами, офіцерами військової прокуратури Західного регіону України, ретельно проаналізовані та вивчені всі кримінальні провадження і не лише по волинській бригаді. По кожному з них приймаються законні рішення виключно на благо держави та кожного з нас – Українського народу!
 
У ситуації, в якій опинилися наше суспільство, західний рубіж, ми всі маємо діяти свідомо, рішуче, злагоджено та у вищий мірі професійно. Потурання злочинам не повинно бути, але і безневинні також не повинні страждати. Тільки спільні зусилля, прокурорська скрупульозність і злагодженість із суспільством забезпечать максимальну справедливість та безпеку українського сина, всього народу.
 
Зараз, як і 2014 року, ми покладаємося на плідну співпрацю з усіма: тими, хто переслідує спільну з нами мету – закон, мир та порядок!
 
Історична довідка
 
Історія бригади, про яку йдеться у статті, налічує понад 75 років.
 
Саме як 51 окрема механізована бригада цей підрозділ існує з 2002 року в складі механізованих військ України із місцем постійної дислокації у м. Володимир-Волинський Волинської області. До весни 2014 року особовий склад бригади налічував кілька сотень військовослужбовців та цивільний персонал, набраний в основному із жінок. У першій половині квітня 2014 року бригаду доукомплектували мобілізованими з Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Херсонської областей.
 
До участі в антитерористичній операції на Сході України особовий склад 51-ої ОМБ приступив у травні 2014 року. Загалом упродовж травня 2014 року - серпня 2015 року понад дві тисячі військовослужбовців цієї бригади були задіяні у військових операціях на території Донецької та Луганської областей.
 
У січні 2015 року. згідно з Указом Президента України, військовий підрозділ переформовано у 14-у механізовану бригаду.
 
У період з червня 2014 року до листопада 2015 року, після повернення бійців до місця постійної дислокації у Володимир-Волинський, понад тисячу військовослужбовців самовільно залишили місце служби. Про такі факти командування бригади та рівненського зонального відділу військової служби правопорядку у Збройних Силах України повідомило до військової прокуратури луцького гарнізону. Відповідно до всіх вимог КПК України було прийнято рішення про відкриття кримінальних проваджень.
 
Військові прокурори встановлювали як об'єктивні причини, так і весь спектр епізодів відсутності бійців у розташуванні частини. на сьогодні слідчі військової прокуратури Західного регіону України встановили підстави для припинення кримінального переслідування стосовно майже 150 осіб із 51-ої ОМБ, які притягувались за ухилення від військової служби (ст.ст. 407-409 КК України), унаслідок непідтвердження слідчим шляхом повідомлень про це. Для прийняття рішення стосовно інших військовослужбовців цього підрозділу (щодо яких слідство триває та які перебувають у розшуку) необхідно провести додаткові слідчі дії.
 
Згідно з інформацією генеральної прокураткри України, питання дотримання прав військовослужбовців, у тому числі 51-ої окремої механізованої бригади, перебуває на особистому контролі Генерального прокурора України.

кількість переглядів: 1358