Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.02.2017

Високопосадовців затримали на гарячому. - Стаття військового прокурора Західного регіону України Олега Сенюка. Урядовий кур'єр, №19, 1 лютого 2017 року

 
Олег СЕНЮК, полковник юстиції, військовий прокурор Західного регіону України, для «Урядового кур’єра». 
 
Проблема корупції — і не тільки у військовому середовищі, а й у інших сферах життя України — виразно виявляє себе упродовж, зокрема, останнього року. І це не можна назвати випадковістю. Усе доволі просто. За кожним «дрібним хабарником» криється його начальник. То ж таке ганебне явище як корупція, набуває все загрозливіших масштабів. Саме тому військова прокуратура Західного регіону України здебільшого береться за викриття «на гарячому» високопоставлених можновладців та офіцерів. До того ж, діяльність упродовж 2016 року показала, що ми є одними з найкращих в системі органів прокуратури України у боротьбі з цим злом.
 
Спрацювали оперативно та ефективно
 
Антикорупційна діяльність є однією з найзлободенніших тем сьогодення. Також важливою складовою антикорупційної боротьби в умовах війни є висвітлення того, як суспільство бореться з негативними явищами. Тож оскільки є й такий соціокультурний феномен, як «корупція в Україні», далі піде мова про яскраві реалізації, що лежить в основі пріоритетних напрямків нашої діяльності.
 
За приклад візьмемо результати роботи військових юристів на цьому поприщі протягом усього минулого року та упродовж січня нового 2017 року. Так, упродовж 12 місяців 2016 року військовими прокурорами регіону розслідувано та скеровано до суду 92 кримінальні провадження, пов’язані з корупцією, а у 45 провадженнях судами винесено вироки. Цього ж року, за підсумками трьох тижнів січня ми розслідували та скерували до суду вже чотири кримінальні провадження цієї категорії.
 
Загалом торік військовими прокурорами у злагодженій діяльності та ефективній координації дій з оперативними підрозділами Служби безпеки України та Національної поліції України затримано 85 посадовців. Це 30 прикордонників, 16 співробітників національної поліції, 12 митників, 6 військових комісарів, 5 службових осіб Державної служби надзвичайних ситуацій України, 3 співробітників Державної фіскальної служби України та 5 посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі 2 депутатів місцевих рад. У 2017 році -- притому що рік тільки почався - вже затримано 4 посадовці: 1 прикордонник, 1 помічник народного депутата, 1 співробітник СБУ та 1 начальник державної виконавчої служби. Сума отриманої неправомірної вигоди у 2016 році склала 586,5 тисяч гривень, 49,6 тисяч доларів США, 3,8 тисяч євро та 7,7 тисяч угорських форинтів. а у 2017 – 1 тисяч євро та 170 тисяч гривень. Попереджено торік отримання неправомірної вигоди посадовцями на суму понад 2,5 млн. грн.
 
Результати роботи незначної кількості працівників, а це 25 слідчих на 8 областей Західного регіону України, наочні і засвідчують її ефективність та громадську необхідність, довіру людей до нашої роботи, а також розуміння державних проблем, які можуть розв’язати лише люди з офіцерською честю.
 
Липкі руки помічника нардепа
 
До прикладу, 3 січня 2017 року військова прокуратура Львівського гарнізону спільно з Управлінням захисту економіки у Львівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції задокументувала факт вимагання та одержання неправомірної вигоди помічником-консультантом одного з нардепів парламентської коаліції.
 
Отож, у грудні 2016 року до нас звернувся приватний підприємець і повідомив, що помічник народного депутата вимагає у нього кошти. Як повідомив помічник народного депутата приватному підприємцю, у нього є звернення громадських організацій, і якщо він не хоче, щоб ці звернення потрапили до народного депутата і відповідно були депутатські запити, то необхідно дати хабар. 140 тисяч гривень від приватного підприємця призначалися за не створення перешкод під час спорудження багатоквартирного житлового будинку, а конкретніше -- на не направлення депутатських запитів до правоохоронних та контролюючих органів.
 
Зловмисника затримано у порядку ст. 208 КПК України, йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом) та обрано запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту. Окрім того, здирника відсторонено від займаної посади. Досудове розслідування триває.
 
А 4 січня військова прокуратура Львівського гарнізону спільно з оперативними співробітниками Управління внутрішньої безпеки Служби безпеки України у Львівській області в рамках контролю за вчиненням злочину задокументувала факт вимагання із застосуванням насильства співробітником Управління СБУ у Львівській області грошових коштів у розмірі 6500 доларів США за відмову у реалізації громадянином України наркотичних засобів на території країн ЄС. Під час одержання чергової частини грошових коштів у розмірі 1000 доларів США зловмисника затримано у порядку ст. 208 КПК України. Правоохоронцю повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання, поєднане з насильством) та судом обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою без можливості внесення застави. Досудове розслідування триває.
 
Високопосадовці -- «колядники»
 
Це не перші та не єдині резонансні затримання високопоставлених осіб на хабарах. Тому, для доцільності, назвемо ще дві реалізації, які відбулися за останні дні нового року.
 
11 січня 2017 року військовою прокуратурою Чернівецького гарнізону за матеріалами та спільно з оперативними працівниками Управління Служби безпеки України в Чернівецькій області та внутрішньої безпеки Державної прикордонної служби України в рамках контролю за вчиненням злочину задокументовано факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником відділу прикордонного поста «Шепіт» відділу прикордонної служби «Селятин» Чернівецького прикордонного загону.
 
Кошти у розмірі 1 тисяч євро призначалися за сприяння у безперешкодному переміщенні через державний кордон України до Румунії 20 ящиків цигарок поза митним та прикордонним контролем.
 
Хабар у повному обсязі виявили та вилучили під час огляду місця події. Старшого лейтенанта затримано в порядку ст. 208 КПК України та йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням). Окрім того, судом обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення 40 тисяч гривень застави та відсторонено від займаної посади.
 
З останніх, найсвіжіших затримань «колядників» - це викриття на гарячому напередодні Старого Нового року, 13 січня військовою прокуратурою Тернопільського гарнізону за матеріалами та спільно з оперативниками УСБУ в Тернопільській області начальника Чортківського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного Територіального управління юстиції Тернопільщини. Кошти у розмірі 30 тисяч гривень призначалися за закриття виконавчого провадження та зняття обмеження щодо виїзду за кордон.
 
Наступного дня зловмиснику було повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 КК України і 15 січня Тернопільським міськрайонним судом Тернопільської області обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на 60 діб. Як альтернативу, суд визначив заставу в розмірі 40 тисяч гривень. Досудове розслідування триває.
 
Капремонт за відкат
 
Також, безумовно, не можна не згадати про одне з останніх в 2016 році резонансних затримань. Що ж, 17 листопада 2016 року військова прокуратура Західного регіону України за матеріалами та спільно з відділом боротьби з корупцією та організованою злочинністю Управління Служби безпеки України у Львівській області в рамках контролю за вчиненням злочину задокументувала факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником Управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.
 
Установлено, що на початку року УСБ України у Львівській області скерувало до військової прокуратури Західного регіону України повідомлення про те, що зазначений чиновник, зловживаючи службовим становищем та з метою протиправного особистого збагачення, вимагає від підприємця хабар за сприяння в укладенні Львівської міськради з одним з товариств з обмеженою відповідальністю договорів на проведення робіт з облаштування території Львова.
 
Згідно попередньої домовленості горе-зловмисник пообіцяв за «відкат» посприяти в укладені трьох договорів на проведення капітального ремонту будинків на загальну суму понад 892 тисячі гривень та одного договору з облаштування території Львова на загальну суму понад 10 мільйонів гривень. грн. Розмір «хабара» мав становити 8-10% від суми договору. А у разі не згоди і, відповідно, не сплати – договори підписані не будуть.
 
Тож підприємець, якого поставили в умови, за яких відмова від надання неправомірної вигоди зашкодить його законним правам та інтересам, змушений був погодитися на незаконні вимоги чиновника. І з цієї миті до справи приступили військові прокурори у тандемі з оперативниками УСБУ. Спецоперація, у результаті якої  посадовця затримали, тривала близько 10 місяців.
 
Затримали «служителя міста» під час отримання другої частини неправомірної вигоди у розмірі 80 тисяч гривень. Перший «транш» -- 10 тисяч гривень, тобто 8% від суми договору, він отримав 13 вересня.
 
Отож, за сприяння, звісно, підозрюваного, міськрада з травня по липень минулого року укладала з цією комерційною організацією договори на «замовлені роботи» в центральній частині міста. У першому випадку сума договору склала 139 тисяч гривень.
 
Таким чином, у діях начальника Управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради вбачаються ознаки тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. За цим фактом військова прокуратура зареєструвала кримінальне провадження і нині здійснюється досудове розслідування. Також чиновнику повідомлено про підозру у вчиненні згаданого злочину. А поки триває слідство, підозрюваного відсторонили від виконання посадових обов’язків у міській раді.
 
Крім того, 19 листопада минулого року суд задовольнив клопотання військової прокуратури регіону та обрав чиновнику міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 2 мільйони гривень.
 
Додам: ця особа також підозрюється в іншому злочині, який призвів в травні минулого  року до пожежі та зсуву відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі Львівщини. Сумнозвісна трагедія призвела до загибелі людей.
 
Втім, підозрюваного це не зупинило. У той час, як Грибовицька трагедія нині --  на слуху львів’ян, чиновник у розмові із підприємцем посмів запропонувати йому за грошову винагороду (близько 5% від суми укладеного договору) сприяння в укладенні договорів щодо вивезення сміття з м. Львова. Досудове розслідування триває. Але напрошується запитання: можливо. Якби нечистих на руку чиновників у Львові не було, може, й наболілу для всіх городян сміттєву проблему вдалось би швидше розв'язати.
 
 
 

кількість переглядів: 3430