Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.09.2016

Військовий прокурор Західного регіону України: як на законодавчому, так і на місцевих рівнях необхідно подбати про систему контролю за експортом продукції оборонно-промислового комплексу

               

14 вересня 2016 року голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка провів нараду щодо взаємодії органів Львівської митниці та суб’єктів господарювання під час здійснення імпортно-експортних операцій. На зустрічі були присутні військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк, керівники митних постів, контролюючих та правоохоронних органів, а також суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності.

Як зазначив на нараді прокурор регіону, військовій прокуратурі Західного регіону України на Львівщині піднаглядні 6 державних підприємств, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність. З них, 4 – це об’єкти оборонно-промислового комплексу, що займаються виробництвом зброї, повітряних та космічних літальних апаратів, обладнанням зв’язку та ремонтом військової техніки.

Слід зауважити, що законодавча база про зовнішньоекономічну діяльність є вкрай застарілою, а тому виникає ряд проблем. Зокрема, зазначено, що відповідно до сучасних тенденцій міжнародно-торгівельних відносин необхідним є включення підприємств ОПК до переліку суб’єктів міжнародної передачі товарів, оскільки всі операції з експорту товарів здійснюються через спецекспортерів, що приводить до додаткової оплати за такі послуги та відповідно недоотримання коштів підприємствами. Також залучаються міжнародні агенти з маркетингу, яким сплачуються також агентські послуги. Така схема експорту українських товарів призводить тільки до збільшення вартості товару, щонайменше на 30% від встановленої вартості виробником і зменшення, відповідно, конкурентоспроможності.

«Існує необхідність у долучені Митних органів до єдиної системи контролю за експортом продукції оборонно-промислового комплексу, оскільки частина наукових і виробничих організацій підпорядковуються різним державним структурам, - повідомив полковник юстиції Олег Сенюк. Зокрема, можуть бути розбіжності у визначені товару різними відомствами. Так, один і той самий товар служба експертного контролю може вказувати як товар військового призначення, а у експортних документах підприємства ОПК як товар подвійного призначення.

Є необхідність у прийнятті участі головного представництва замовника Міністерства оборони України у контролі за якістю виконаних робіт у договорах зовнішньоекономічної діяльності. Це може запобігти до витоку розроблених  в Україні технологій та інформації, підриву авторитету на міжнародному ринку через не якість поставлених товарів.

Серед інших проблемних, але не менш значущих, питань є відсутність чітких підконтрольних списків експортованих товарів. Також потребує забезпечення ведення єдиної системи обліку товарів експортованих за договорами зовнішньоекономічної діяльності.

При вивозі продукції необхідно ввести обов’язкову наявність сертифікату кінцевого споживача. Це може запобігти здійсненню зовнішньоекономічної діяльності із країнами-агресорами. До прикладу, товар, який вивозиться первинно до Республіки Білорусії в кінцевому випадку може потрапити до РФ.

 

 

Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 2026