Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.02.2014

Інформація про вжиті прокуратурою Західного регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році (згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)

   

     Упродовж 2013 року прокуратурою Західного регіону України вжито низку організаційно-практичних заходів, які позитивно вплинули на стан прокурорського нагляду за додержанням антикорупційного законодавства та підвищення його ефективності.
     З метою удосконалення цієї роботи проведено 9 координаційних нарад, з яких дві в апараті прокуратури регіону, 20 міжвідомчих нарад, 43 спільних семінари, створено 9 постійно діючих робочих груп, 1 спільну групу для боротьби з окремими видами кримінальних правопорушень, 19 міжвідомчих робочих груп, надіслано на місця 1 спільний інформаційний лист та керівництвом прокуратури регіону прийнято участь в 14 спільних координаційних нарадах з прокурорами областей.
      Активно застосовувалась практика здійснення спільної координаційної діяльності за участі територіальних правоохоронних органів, де керівництвом прокуратури регіону прийнято участь в 14 координаційних нарадах з прокурорами областей, на яких визначались конкретні заходи щодо викриття корупційних проявів в армійському середовищі.
      Задля підвищення ефективності роботи в цій сфері її стан двічі обговорювався на розширених засіданнях колегії прокуратури регіону, на виконання рішень яких підпорядкованими прокурорами активізовано наглядову діяльність протидію корупції при здійсненні наглядових повноважень у піднаглядних органах військового управління.
     Забезпечено реалізацію заходів взаємного використання можливостей правоохоронних органів, виїздів на місця у підпорядковані прокуратури для проведення узгоджених дій, перевірок, надання практичної допомоги з питань протидії корупції, проведення навчальних семінарів.
     Як наслідок, завдяки проведеним органами прокуратури регіону скоординованими заходами з іншими правоохоронними органами підвищено ефективність протидії корупції кримінально-правовими засобами.
     Так, повідомлено підозру 33 особам в 31 внесеному до ЄРДР кримінальних проваджень про злочини з ознаками корупції, що складає 38 % від загальної кількості таких проваджень в яких оголошено підозру (81). З цих 31 кримінальних проваджень 11 (35%) стосується отримання та надання службовими особами неправомірної вигоди.
     Забезпечено ефективність координаційної діяльності у сфері протидії корупції, де розпочато досудове розслідування в 16 (53%) кримінальних провадженнях в яких винним особам повідомлено про підозру у вчинені злочинів зазначеної категорії (30), з яких 11 щодо отримання та надання неправомірної вигоди (хабарів).
     Направлено до суду 30 кримінальних проваджень з ознаками корупції, з них 28 з обвинувальними актами, що складає 36 % від загальної кількості направлених прокуратурою регіону до суду обвинувальних актів (84).
     З 28 направлених з обвинувальними актами до суду кримінальних проваджень з ознаками корупції 9 (32%) стосується службових зловживань поєднаних з використанням державного майна (розкрадання, розтрати), 11 (39%) щодо отримання та надання неправомірної вигоди (хабарів) та 8 (29%) щодо безпосереднього розкрадання державного майна з використанням службового становища.
     Відшкодовано у закінчених цієї категорії кримінальних провадженнях 44% із заподіяних збитків (1 млн. 872 тис. грн.), або 818 тис. грн., заявлено позовів для забезпечення їх відшкодування на суму 3 млн. 162 тис. грн. і накладено арешт на майно підозрюваних на суму 218 тис. грн.
     На постійному контролі прокуратури регіону знаходяться питання додержанням застосування законів під час забезпечення життєдіяльності військ.
     Так, в минулому році розпочато в порядку прокурорського нагляду досудове розслідування по 16 (52%) кримінальних проваджень з ознаками корупції, де винним особам повідомлено про підозру, з яких 1 по об’єкту обороно-промислового комплексу. Унесено 52 подання, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 83 особи та скасовано 30 неправомірних нормативно-правових актів та рішень, прийнятих унаслідок корупційних правопорушень.
     Вжитими заходами наглядового характеру завершено провадження у 16 адміністративних справах, з яких 11 стосується порушення службовими особами обмежень, визначених статтями 6-12 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» та відповідно 5 стосовно порушення ними вимог щодо прозорості інформації, передбачених статтею 16 цього Закону.
    Зокрема, до суду направлено 11 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. За результатами їх судового розгляду до відповідальності притягнуто та оштрафовано на загальну суму 6490 грн. 10 службових осіб, яких звільнено з посад.
     За розглянутими судами адміністративними протоколами, складеними прокурорами за ст. 212-3 КУпАП на порушення службовими особами права на інформацію, до адміністративної відповідальності притягнуто 5 таких осіб та їх оштрафовано на загальну суму 2125 грн.
     У повному обсязі забезпечено відшкодування збитків завданих адміністративними корупційними правопорушеннями (796 грн.).
     Більше ніж в 4 рази забезпечено реальне виконання судових рішень задоволених судами позовів цій сфері на суму 40,5 тис. грн. ( у 2012 році лише 9 тис. грн.) та з метою відшкодування державі збитків, заподіяних корупційними правопорушеннями, заявлено до суду 3 таких позови на суму 3169 тис. грн.
    Упродовж минулого року активно здійснювалось діяльність щодо підтримання державного обвинувачення у кримінальних провадженнях з ознаками корупції.
     Так, за участю державних обвинувачів органів прокуратури регіону у воєнній сфері судами розглянуто 21 таке кримінальне провадження стосовно 22 осіб, з яких 18 проваджень з постановленням обвинувальних вироків з цих 21 провадження - 3 закрито судами за нереабілітуючих підстав, з яких 2 на підставі законодавства про амністію та одне за ст. 47 КК України.
     Про здобутки на ниві протидії корупції прокуратурою Західного регіону України в минулому році здійснено 17 виступів в ЗМІ, в яких висвітлювалися питання діяльності щодо запобігання та протидії корупції та ЗМІ держави із посиланням на прокуратуру регіону оприлюднили 164 повідомлення із висвітленням питання у цій сфері.
     Наразі робота з підвищення ефективності діяльності у сфері запобігання і протидії корупції та прокурорського нагляду з цих питань в органах прокуратури регіону триває.

Прес-служба прокуратури Західного регіону України
з нагляду за додержанням законів у воєнній сфер

кількість переглядів: 2806