Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.06.2014

П'ять тисяч перемог генерала Каліберди – героя і прокурора. (Журнал "Вісник прокуратури", № 5, 2014)

21 травня 2014 року ветерану Івану Опанасовичу Каліберді виповнюється 94 роки. У буремні воєнні роки він боровся за мирне життя, а після перемоги - продовжив битву за закон і справедливість.

Джерело: Загальнодержавне фахове юридичне офіційне видання Генеральної прокуратури України "Вісник прокуратури", № 5 (155), травень 2014
 
Спершу була війна… Коли на українську землю прийшли фашистські загарбники, юнак із Харківщини навчався у Ленінградському військовому інженерному училищі. Незабаром потрапив на фронт. Як тисячі інших солдатів та офіцерів, ішов на смерть заради Батьківщини, проливав свою кров у боротьбі з ворогом. Офіцер Іван Каліберда був учасником Сталінградської битви, битви на Курській дузі…

Восени 1943 року розпочалося форсування Дніпра - одна з кровопролитніших операцій часів Другої світової війни. Метою наступу було визволення Києва. У ході боїв радянські війська завдали нищівної поразки окупантам, загалом звільнили понад 38 тисяч населених пунктів, у тому числі 160 міст. За мужність і героїзм під час форсування Дніпра звання Героя Радянського Союзу отримали 2605 чоловік. Це майже чверть від усіх, відзначений Золотою Зіркою Героя за роки війни. Героєм став і українець Іван Каліберда. Ціною виконання надскладного наказу стало важке поранення - ворожа куля пробила груди на виліт. Тяжкопоранений Іван подумки прощався з життям, а фронтові кореспонденти навіть записали його до числа загиблих. Проте життя розпорядилося по-своєму...

Іван Каліберда вижив, а по завершенні війни здобув вищу військово-юридичну освіту і продовжив службу в органах військової прокуратури. Так розпочалася прокурорська доля Героя.

У 1954-му році, після смерті Йосипа Сталіна, почали масово переглядати кримінальні справи осіб, засуджених у 1937-38 роках. У цей час Івана Каліберду перевели на службу до Прикарпатського військового округу на посаду помічника військового прокурора у справах державних злочинів. Саме він брав безпосередню участь у реабілітації засуджених незаконно.

Під час репресій 1937-38 років багато військових були несправедливо зауджені. Військовим прокурорам належало ініціювати перегляд справ у відповідь на скарги, що надходили від від репресованих чи їхніх родичів, перевіряти матеріали кримінальних справ колишніх військовослужбовців.

У період великого терору справи "штампували" тисячами, а повернути чесне ім'я людині було вкрай складноу. Прокурор Каліберда і досі детально пам’ятає чимало вивчених ним справ з незаконними вироками, через які люди безпідставно сиділи в тюрмах або були засуджені на смерть. Донині генерал Каліберда переживає за кожного, хто потрапив у лещата сталінського терору - доля кожного репресованого, а згодом реабілітованого пройшла через його душу й серце.

Без сумніву, калічила й убивала людей система, але у неї були виконавці. Досліджуючи обставини кожної справи, Іван Каліберда ретельно відстежував, хто із слідчих порушував закон у ті страшні роки сталінського терору, виявляв осіб, які фабрикували обвинувальні матеріали, і добивався притягнення до відповідальності винних.

Сам Іван Опанасович каже про ці роки і свій внесок у справедливість просто: "Своїми ногами я пройшов фронтовими шляхами п’ять тисяч кілометрів – туди і назад… І склалося так, що це добре число потворилося у моїй долі: саме для п’ять тисяч людей вдалося домогтися реабілітації".

Іван Каліберда, як й інші офіцери військової прокуратури, надавав велику допомогу командуванню Прикарпатського військового округу і командирам військових частин у розслідуванні справ, проведенні профілактично-виховної роботи. Діяльність військових юристів завжди була вкрай необхідною для зміцнення законності в державі. Вона вимагала знань, сил, енергії - ці риси були притаманні нашому Герою.

Генерал-майор юстиції Іван Опанасович Каліберда з 1969 року перебуває у відставці. Після звільнення з військової служби працював начальником музею історії військ Прикарпатського військового округу, згодом – викладачем початкової військової підготовки у середній школі у Львові і начальником відділу кадрів Львівської національної наукової бібліотеки імені Василя Стефаника. Не знає ні відпочинку, ні втоми. Читає мемуари військових, пише власні книжки. Склав цілу поему про буремні роки і свою непросту долю.

Цей ветеран – з когорти справжніх Героїв. Іван Каліберда - це наша історія, взірець прокурорської гідності і честі.
 
За кілька минулих років ветеранів Другої світової війни в Україні стало менше на третину. Вони відходять щодня. І саме їм, героям війни, належить право бути свідками живої історії. Історія подібна до них, і вони подібні до неї - скалічені, поранені, але живі і прагнуть відстоювати справедливість навіть на схилі років. Понад усе...
 
 
 
Юлія Галущак,
журналіст прокуратури
Західного регіону України з нагляду
за додержанням законів
у воєнній сфері

кількість переглядів: 19263