Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
04.11.2015

Як працює військова прокуратура Західного регіону України

Військовий прокурор Західного регіону України підполковник юстиції Сенюк Олег Володимирович на брифінгу розповів про підсумки роботи військової прокуратури Західного регіону України за період січень – вересень 2015 року.

 
До структури військової прокуратури Західного регіону України входить 8 військових прокуратур гарнізонів, які розташовані на території 8 областей Західного регіону (Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Рівненської та Хмельницької).
 
Загальна чисельність військової прокуратури Західного регіону України складає 123 прокурорсько-слідчих працівника, з яких 25 – слідчих. На даний час в зоні проведення антитерористичної операції на Сході країни виконують службові обов’язки 16 осіб (13% від загальної чисельності), всього на території проведення АТО виконували обов’язки 44 працівника (36%).
 
Військова прокуратура Західного регіону України забезпечує законність у військових формуваннях розташованих на території, де проходять службу декілька десятків тисяч військовослужбовців, а також на підприємствах МОУ та Державного Концерну «Укроборонпром».
 
Незважаючи на незначну чисельність особового складу та значну кількість об’єктів нагляду, прокурорсько-слідчими працівниками військових прокуратур Західного регіону України упродовж 9 місяців поточного року розслідувано 2 982 кримінальних проваджень (8,7 % із усіх розслідуваних слідчими органами прокуратури України); прийнято процесуальних рішень у 2 355 провадженнях; спрямовано до суду 779 обвинувальних актів (20,4 % із усіх направлених слідчими органами прокуратури України).
 
Таким чином, середнє навантаження на одного слідчого становило понад 14,5 проваджень у місяць (в прокуратурах Львівського та Луцького гарнізонів – більше 30).
 
У тому числі розслідувалися кримінальні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку проходження військової служби (статті 406-409 КК України - 73% від числа закінчених).
 
До суду з обвинувальними актами направлено 29 кримінальних проваджень про корупційні правопорушення (3 показник по Україні), у тому числі 17 – за фактами надання та отримання неправомірної вигоди. Найрезонантнішими з них є:
 
- за фактом отримання старшим слідчим в особливо важливих справах слідчого відділу Управління Служби безпеки України у Львівській області неправомірної вигоди в розмірі 300 тис. грн. за прийняття рішення про закриття кримінального провадження; кримінальне провадження скеровано до суду, судовий розгляд триває.
 
- за фактом вимагання та отримання начальником Чернівецького прикордонного загону та ТВО начальника оперативно-розшукового відділу Чернівецького прикордонного загону частини неправомірної вигоди в розмірі  5 тис. євро. за не вжиття заходів щодо притягнення підлеглого до відповідальності за допущені порушення правил несення прикордонної служби. Кримінальне провадження скеровано до суду, судовий розгляд триває.
 
- за фактом вимагання та отримання начальником Миколаївської виправної колонії Львівської області неправомірної вигоди в розмірі 5 тис. доларів США за вирішення питання щодо сприяння в умовно-достроковому звільненні засудженого за тяжкий злочин. Кримінальне провадження скеровано до суду, судовий розгляд триває.
 
- за фактом вимагання та отримання ТВО військового комісара Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного ОРВК м. Львова неправомірної вигоди в розмірі 5 тис. грн. за сприяння у звільненні від проходження строкової військової служби за станом здоров’я. Кримінальне провадження скеровано до суду, судовий розгляд триває.
 
- за фактом отримання військовим комісаром Іршавсько-Виноградівського ОРВК Закарпатської області неправомірної вигоди в розмірі 500 доларів США. за сприяння у звільненні від проходження військової служби за станом здоров’я.
 
- за фактом вимагання та отримання керівником відділення внутрішньої безпеки по Мукачівському прикордонному загону Окремого відділу внутрішньої безпеки по Західному регіональному управлінню ДПС України неправомірної вигоди в розмірі 15 тис. грн. за не створення перешкод у проходженні служби військовослужбовцем прикордонної служби. Кримінальне провадження скеровано до суду, судовий розгляд триває.
 
Крім того, судом засуджено до 9 років позбавлення волі військовослужбовця однієї з військових частин Волині за умисне убивство співслужбовця на ґрунті раптово виниклого конфлікту, тобто вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.
 
Також повідомлено про підозру екс-директору державного підприємства «Львівський бронетанковий завод» у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України за фактом привласнення шляхом зловживання службовим становищем, грошових коштів підприємства на загальну суму понад 2 млн. грн. Шевченківським районним судом м. Львова, за клопотанням військового прокурора та на підставі наданих ним доказів обрано підозрюваному у заволодінні державними коштами запобіжний захід – АРЕШТ з можливістю внесення застави найбільшою в Україні в розмірі 30 млн. грн.
 
- горе-бізнесмену у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України за фактом незаконного, шляхом обману заволодіння земельною ділянкою Міністерства оборони України площею 12,2114 га, яка розташована у Івано-Франківській області, вартістю понад 20 млн. грн. Судом обрано підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 2 місяці з можливістю внесення застави у розмірі 20 млн. грн.
 
Слідчими військових прокуратур здійснюється досудове розслідування ще низки актуальних кримінальних проваджень:
 
- за фактом незаконного збуту групою осіб у складі громадян України та військовослужбовця вогнепальної зброї та бойових припасів, які викрадені із зони проведення Антитерористичної операції на Сході країни (понад 2 тис. набоїв різного калібру, 3 гранати «Ф-1» та 3 «РГД – 5», 2 автомати «АКС – 74»).
 
- за фактам вимагання та отримання заступником директора ДП «Чернівецьке лісове господарство» неправомірної вигоди за безперешкодний відпуск деревини.
 
За вимогою військових прокурорів притягнуто до дисциплінарної відповідальності 232 військові службові особи, відшкодовано державі 23,1 млн. грн. (4 млн. грн. – спрямовано до бюджету), судами задоволено 373 позови військових прокурорів на загальну суму 28,8 млн. грн., з них до бюджету 4,7 млн. грн., реально виконано судових рішень на суму 148 млн. грн. з них 138,7 млн. грн. у сфері земельних відносин, що є третім показником по Україні.
 
Таким чином, кожен прокурорський працівник військової прокуратури регіону реально «повернув» державі понад 1 млн. грн.
 
За ініціативи органів військової прокуратури на території регіону розгорнуто та функціонують 2 гауптвахти, 14 кімнат тимчасового затримання, 2 спецпалати.
 
До адміністративної відповідальності у виді арешту з утриманням на гауптвахтах військовими прокурорами притягнуто 3 військових комісарів за незабезпечення своєчасного та повного виконання завдань щодо призову громадян на військову службу за мобілізацією.
 
Загалом у поточному році до суду направлено 17 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. Всі вони розглянуті судом та винні особи притягнуті до відповідальності.
 
Також для підвищення рівня боєздатності ЗСУ розроблено ряд пропозицій щодо зміни законодавчих та відомчих нормативних актів щодо:
 
- посилення судової репресії за вчинення військових злочинів;
 
- створення Єдиного реєстру військовозобов’язаних;
 
- оптимізації діяльності прокуратур при здійсненні представницьких повноважень;
 
- віднесення до компетенції підрозділів спеціальної міліції МВС України піднаглядних військовим прокуратурам об’єктів;
 
- приведення у відповідність до вимог Законів відомчих нормативно-правових актів, які регламентують діяльність гауптвахт;
 
- оптимізації перебігу виконання органами ДПС України доручень на затримання осіб, що розшукуються;
 
- внесення змін до КПК України щодо надання можливості проведення додаткових слідчих дій після підписання обвинувального акту.
 
Переважна більшість ініціатив прокуратури регіону підтримана Головною військовою прокуратурою та буде реалізована.
 
"За цими цифрами є надзвичайна підтримка з боку Генерального прокурора України, Головного військового прокурора, а навантаження і результати роботи свідчать про те, що військова прокуратура Західного регіону України відбулася, і у нас є, що донести суспільству", – підкреслив військовий прокурор регіону Олег Сенюк.
 
Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 3877