Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.11.2015

Корупційні справи - найбільш резонансні: інтерв'ю військового прокурора Західного регіону України Олега Сенюка, "Львівська газета", № 43

                                      

Львівська газета, № 43 (848), 5 листопада 2015 року
Корупційні справи - найбільш резонансні

Розмова з Олегом Сенюком,
військовим прокурором Західного регіону України

Військова прокуратура Західного регіону охоплює  військові гарнізони на території Львівської, Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Тернопільської, Рівненської та Хмельницької областей. В інтерв’ю «Газеті» військовий прокурор Західного регіону України Олег Сенюк розповів про підсумки розслідувань за дев’ять місяців роботи.

За дев'ять місяців ми закінчили розслідувати близько 3 тисяч кримінальних проваджень


— Пане Олегу, Ви з березня очолюєте військову прокуратуру Західного регіону України. Розкажіть
про роботу відомства за цей час?

— Наші працівники забезпечують законність у військових формуваннях, де проходять службу кілька десятків тисяч військових. Під наглядом відомства перебувають
підприємства Міністерства оборони України та Державного концерну «Укроборонпром». У середньому за місяць слідчий розглядає чотирнадцять проваджень, а в прокуратурах Львівського та Луцького гарнізонів ця цифра інколи була навіть удвічі більшою. Загалом, за дев’ять місяців, ми розслідували близько трьох тисяч кримінальних проваджень, що становить близько дев’яти відсотків розслідуваних справ в Україні.

— Військова прокуратура також розслідує порушення у зоні антитерористичної операції. За час бойових дій, скільки слідчих перебували на Сході?

— За період проведення АТО більшість особового складу військової прокуратури виконували свої службові обов’язки на Сході України. Нині на території військових дій перебуває шістнадцять слідчих.

— Які порушення у зоні АТО та мобілізованих доводилось розслідувати?

— Часто кримінальні провадження у зоні АТО пов’язані із викраденням вогнепальної зброї та боєприпасів. Наразі здійснюється досудове розслідування за фактом незаконного збуту викрадених зі Сходу набоїв різного калібру, три гранати Ф-1, РГД-5 та два автомати АКС-74. Крім того, до адміністративної відповідальності у виді арешту з утриманням на гауптвахтах військовими прокурорами притягнуто трьох військових комісарів. Таке покарання вони отримали за незабезпечення своєчасного та повного виконання завдань щодо призову громадян на військову службу за мобілізацією.

— Окрім воєнних розслідувань, у військовій прокуратурі ще й розглядають справи пов’язані з корупцією. Часто зіштовхуєтеся із хабарниками?

— Корупційні справи — найбільш резонансні. За дев’ять місяців ми скерували до суду 29 корупційних справ. До прикладу, було відкрито кримінальне провадження за фактом вимагання та отримання начальником Миколаївської виправної колонії Львівської області п’яти тисяч доларів за дострокове звільнення засудженого за тяжкий злочин. Схожих випадків було кілька. Ще одне досудове розслідування здійснюється за фактом вимагання та отримання заступником директора ДП «Чернівецьке лісове господарство» неправомірної вигоди за безперешкодний відпуск деревини. Крім того, за вимогою військових прокурорів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 232 військові службові особи, відшкодовано державі 23,1 млн. грн., також суд задовольнив 373 позови військових прокурорів на загальну суму 28,8 млн. грн. Кожен прокурорський працівник військової прокуратури регіону повернув державі понад 1 млн. грн.

— Цьогоріч знову відновили обов’язкову військову строкову службу. Чимало хлопців не хочуть іти в армію: чи то зважаючи на АТО чи через  інші причини. Чи є у цьому корупційна складова? Були випадки хабарництва?

— Звичайно й неодноразово. Найчастіше хлопці хочуть ухилитися, тобто «відкосити» від служби за станом здоров’я. Такий випадок трапився у Львові. За п’ять тисяч гривень юнакові обіцяли посприяти у звільненні від проходження строкової військової служби. Хабар вимагали і в Закарпатті, однак тоді мова йшла про більшу суму. В Іршавсько-Виноградівському об’єднаному районному військовому комісаріаті за звільнення від армії хотіли 500 доларів. Справи вже скеровано до суду. Також були факти порушення порядку під час військової служби. Трагічний випадок трапився у Волинській військовій частині. На ґрунті раптового конфлікту військовослужбовець умисно вбив свого товариша по службі. Юнака засудили за статтею 155 Кримінального Кодексу України на дев’ять років позбавлення волі.

— Зважаючи на зовнішню військову загрозу, на Вашу думку, як підвищити рівень боєздатності Збройних Сил України?

— Ми пропонуємо посилити судові репресії за вчинення військових злочинів, створити Єдиний реєстр військовозобов’язаних, над яким, до речі, триває робота. Крім того, було б добре оптимізувати перебіг виконання органами Державної прикордонної служби України доручень на затримання розшукуваних осіб та внести відповідні зміни до Кримінального процесуального кодексу України. Головна військова прокуратура підтримує більшість ініціатив прокуратури регіону, тому, сподіваюся, усі пропозиції невдовзі буде реалізовано.
 
Розмовляла
Надія Мостова

кількість переглядів: 1375