Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.08.2016

На шляху одужання від корупції, - стаття військового прокурора Західного регіону України Олега Сенюка. "Вісник прокуратури", №12'2016

    Проблема корупції – і не тільки військовослужбовців – упродовж останнього року набуває масштабного «керівного» виміру. Це жодним чином не можна назвати випадковістю: за кожним «дрібним» хабарником криється його начальник. Саме тому військова прокуратура Західного регіону України здебільшого береться за викриття «на гарячому» високопосадовців та офіцерів вищої ланки. До того ж, підсумки діяльності за вісім місяців 2016 року показали, що цей підрозділ є найкращим в системі органів прокуратури України щодо протидії корупції.
  З огляду на злободенність реальної (не так званої риболовної) антикорупційної діяльності та необхідність висвітлення цієї тематики в умовах війни наведемо яскраві реалізації, що лежать в основі пріоритетних напрямків нашої діяльності з протидії такому соціокультурному феномену, як «корупція в Україні».
  Упродовж 11 місяців 2016 року військовими прокурорами регіону розслідувано та скеровано до суду 90 кримінальних проваджень, пов’язаних із корупцією, у 45 провадженнях судами винесено вироки.
    Загалом за цей період військовими прокурорами у злагодженій діяльності та ефективній координації дій з оперативними підрозділами СБУ та Національної поліції України затримано 82 посадовці, з яких 29 прикордонників, 16 співробітників національної поліції, 12 митників, шість військових комісарів, п'ять службових осіб Державної служби надзвичайних ситуацій України, три співробітники Державної фіскальної служби України та п’ять посадових осіб місцевого самоврядування, у тому числі двоє депутатів місцевих рад.
    Сукупна сума отриманої неправомірної вигоди склала 561,5 тис. гривень, 49,6 тис. доларів США, 3,8 тис. євро та 7,7 тис. угорських форинтів.
    Попереджено отримання неправомірної вигоди посадовцями у сумі понад 2,5 млн гривень.
    Результати роботи невеликої групи працівників (лише 25 слідчих на вісім областей Західного регіону України) свідчать про її ефективність і громадську необхідність, довіру людей до нашої роботи, а також розуміння державних проблем, які можуть розв’язати лише люди з офіцерською честю.
    До прикладу, 17 листопада 2016 року військова прокуратура Західного регіону України спільно з відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління Служби безпеки України у Львівській області в межах контролю за вчиненням злочину задокументувала факт вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради.
    Установлено, що на початку року УСБ України у Львівській області скерувало до військової прокуратури Західного регіону України повідомлення про те, що вказаний чиновник, зловживаючи службовим становищем, з метою протиправного особистого збагачення вимагає від підприємця хабар за сприяння в укладенні Львівською міськрадою з ТОВ договорів на проведення робіт з облаштування території у місті Львові.
    За попередньою домовленістю горе-зловмисник пообіцяв за винагороду посприяти в укладені трьох договорів на проведення капітального ремонту будинків загальною вартістю понад 892 тис. грн та одного договору з облаштування території у місті Львові у сумі понад 10 млн грн. Розмір так званого відкату мав становити 8–10 % від суми договору.
   Оскільки відмова від надання неправомірної вигоди могла зашкодити законним правам та інтересам підприємця, він був змушений погодитися на незаконні вимоги чиновника. З цієї миті до справи взялися військові прокурори у тандемі з оперативниками УСБУ.
   Спецоперація, наслідком якої стало затримання «служителя міста», тривала близько 10 місяців. Це сталося під час одержання ним другої частини неправомірної вигоди у розмірі 80 тис. грн. А перший «транш» у 10 тис. грн, тобто 8 % від суми договору, ним отримано 13 вересня.
    Отже, за сприяння, звісно, підозрюваного міською радою з травня по липень цього року укладено з указаною комерційною організацією договори на «замовлені роботи» в центральній частині міста. Це свідчить про те, що в діях начальника управління житлового господарства Департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради вбачаються ознаки тяжкого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України. За цим фактом військовою прокуратурою зареєстровано кримінальне провадження і здійснюється досудове розслідування. Чиновнику повідомлено про підозру у вчиненні вказаного злочину.
    На час слідства підозрюваного вже відсторонили від виконання посадових обов’язків у міській раді. Крім того, 19 листопада поточного року суд задовольнив клопотання військової прокуратури регіону та обрав чиновнику міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі 2 млн гривень.
    Додамо, що вказана особа також підозрюється в іншому злочині, який у травні поточного року призвів до пожежі та зсуву відходів на Грибовицькому сміттєзвалищі Львівщини. Сумнозвісна трагедія, унаслідок якої загинули люди, підозрюваного не зупинила. Незважаючи на те, що горе й досі на вустах львів’ян, указаний чиновник у розмові з підприємцем запропонував останньому за грошову винагороду (близько 5 % від суми угоди) посприяти в укладенні договорів щодо вивезення сміття зі Львова.
    Описаний випадок – не перше та не єдине резонансне затримання високопоставлених осіб на хабарі. Назвемо ще три реалізації, які відбулися з середини осені по теперішній час.
    Другим прикладом (за обернено хронологічним порядком) є викриття 3 листопада 2016 року слідчими слідчого відділу військової прокуратури Західного регіону України, які діяли спільно із співробітниками Управління СБУ в Чернівецькій області, вимагання та одержання неправомірної вигоди начальником управління внутрішньої безпеки Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області у змові із своїм заступником та за посередництва адвоката, а також намагання цими особами підкупу військового прокурора Чернівецького гарнізону.
   Встановлено, що військовою прокуратурою Чернівецького гарнізону здійснюється досудове розслідування стосовно особи, яка підозрюється в отриманні хабара. Вказані працівники МВС разом із адвокатом вимагали у батька підозрюваного грошові кошти у розмірі 11 тис. дол. США, обіцяючи вплинути на прийняття службовим особами військової прокуратури Чернівецького гарнізону рішення щодо перекваліфікації дій підозрюваного. Частину хабара, 5 тис. дол. США, планувалося передати військовому прокурору, а решту шість тисяч розділити між собою.
    Прокурор, як людина принципова та професійна, одразу звернувся з відповідним рапортом до керівництва військової прокуратури Західного регіону України.
    Саме під час передачі прокурору гарнізону частини неправомірної вигоди у розмірі 5 тис. дол. США керівника Управління внутрішньої безпеки та його заступника було затримано. Під час обшуків у їхніх службових кабінетах вилучено ще 3,5 тис. грошових коштів у іноземній валюті та близько 5 тис. гривень. Їх походження встановлюється.
     У органах внутрішньої безпеки зловмисники працювали тривалий час, а на займаних на час вчинення злочину посадах – віднедавна: начальник управління з травня цього року, а його заступник – із серпня.
    Зараз працівникам поліції повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369, ч. 3 ст. 369-2 КК України, та Шевченківським районним судом міста Львова обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 116 тис. грн кожному.
     Досудове розслідування триває.
    Наступний приклад – викриття 18 жовтня 2016 року слідчими військової прокуратури Західного регіону України та військовою прокуратурою Тернопільського гарнізону спільно із співробітниками відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в Тернопільській області вимагання упродовж серпня – жовтня поточного року неправомірної вигоди військовим комісаром Тернопільського обласного військового комісаріату.
    Грошові кошти у розмірі 260 тис. грн призначалися за сприяння у призначенні особи на посаду військового комісара одного з райвійськкоматів Тернопільщини та нестворення надалі перешкод у службовій діяльності. Натомість громадянин звернувся до правоохоронців.
    Особу, яка вимагала неправомірну вигоду, затримано в порядку ст. 208 КПК України під час одержання частини хабара у розмірі 66 тис. грн. У ході спецоперації, зокрема під час обшуку в кабінеті підозрюваного, виявили крім певних документів близько 5 тис. дол. США, талони на пальне, гранату і набої до пістолета.
    За повну суму обіцяної неправомірної вигоди військовий комісар районного військкомату повинен був збудувати дерев’яний будинок площею 170 кв. м для військового комісара області. Для виконання домовленості був укладений договір між військовим комісаром і підрядною організацією для будівництва будинку, а заявник (районний військовий комісар) сплатив частину коштів у розмірі 66 тис. гривень. Власне затримання відбулося після того, як він приніс підтверджувальний документ щодо переказу грошей на відповідний рахунок.
    Підозрюваному офіцеру оголосили підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, і 20 жовтня Шевченківський райсуд міста Львова обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 2 млн гривень.
    Досудове розслідування триває.
    На завершення ще один яскравий приклад нашої роботи. Це затримання 17 жовтня 2016 року військовою прокуратурою Львівського гарнізону за матеріалами та спільно із співробітниками відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ у Львівській області за вимагання та одержання неправомірної вигоди заступника голови постійної комісії з питань земельних відносин, охорони навколишнього середовища та архітектури, а також двох депутатів Винниківської міської ради.
    10 тис. дол. США та однокімнатна квартира в місті Винниках вартістю понад 350 тис. грн як хабар призначалися за сприяння приватному підприємцю в продовженні оренди земельної ділянки для будівництва багатоквартирного житлового будинку у Винниках та неперешкоджання в здійсненні господарської діяльності.
    Спершу здирники вимагали 100 тис. дол. США з умовою їх отримання до засідання сесії Винниківської міської ради. Але зрозумівши, що у місцевого підприємця таких коштів немає, зменшили «ціну» і перенесли отримання грошової винагороди за свої дії постфактум, тобто після голосування.
    Після затримання зловмисників «на гарячому», у ході огляду місця події виявлено та вилучено грошові кошти та документи на квартиру. Посадовцям повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України, і Шевченківським райсудом міста Львова 19 жовтня поточного року обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів. Крім того, судом визначено для них розміри застав: службовій особі встановлено 2,756 млн грн, а двом депутатам – 4,132 млн грн та 1,378 млн грн відповідно.
    Досудове розслідування триває.
    Прикладів успішної реалізації антикорупційної діяльності тільки впродовж цього року зафіксовано не один десяток. Вони доводять, що військові прокурори Західного регіону України працюють не тільки на результат, а й заради кращого майбутнього України – очищення країни від недугу під назвою «корупція».

кількість переглядів: 1595