Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
02.02.2017

Рік високих результатів представництва в суді. - Стаття військового прокурора Західного регіону України Олега Сенюка. "Вісник прокуратури", № 01'2017

Досягнення успіху у виконанні конституційного обов’язку прокуратури щодо представництва інтересів громадянина або держави в суді є не тільки пріоритетом у діяльності військової прокуратури Західного регіону України, а й професійним кредо. Можна з упевненістю сказати, що саме така, лаконічно сформульована суть роботи є запорукою дієвого механізму захисту прав громадян та інтересів держави.
 
Зокрема, впродовж 2016 року органами військової прокуратури регіону подано до суду 585 позовів на загальну суму понад 39 млн грн. Задоволено судами 517 позовів на суму 28 млн грн, з яких понад 15 млн грн. – про стягнення коштів безпосередньо до бюджету.
 
Доцільно зауважити, що у січні 2016 року прокуратурою регіону заявлено позов в інтересах Міністерства оборони України про стягнення з ТОВ «Укрзахідавтоспецмаш» до державного бюджету штрафних санкцій за порушення строків ремонту військової техніки, що призначалася для відправлення в зону АТО, у сумі понад 2 млн грн. Цей позов судом розглянуто та задоволено.
 
Основні зусилля спрямовувалися на реальне поновлення порушених прав громадян та інтересів держави. Минулоріч офіцерми прокуратури забезпечено реальне виконання рішень суду на загальну суму 257 млн грн, у тому числі стягнуто до бюджету близько 9 млн грн. Забезпечено добровільне відшкодування у розмірі понад 4 млн грн, з яких 2,9 млн грн. – до бюджету.
 
Розрахунок стосовно одного прокурорсько-слідчого працівника прокуратури регіону (їх загалом є 123) свідчить, що кожен реально повернув державі понад 2 млн гривень.
 
Наведемо декотрі приклади. Завдяки сприянню військового юриста соціальну допомогу при народжені дитини було надано понад 50 матерям. Окрім цього, до суду подано 316 заяв в інтересах громадян про стягнення на користь військовослужбовців одноразових виплат, а також нарахованої, але не виплаченої заробітної плати на суму 1,2 млн грн, які судом розглянуто, задоволено та реально виконано.
 
У цьому зв’язку актуальним залишається питання щодо залишення за військовою прокуратурою на особливий період можливості представляти інтереси громадян (військовослужбовців, демобілізованих, членів їх сімей) у суді. 
 
Також завдяки вступу прокурора у справи за позовами інших осіб у 2016 році попереджено спроби незаконного стягнення з державного бюджету коштів на загальну суму 800 тис. гривень.
 
Окрім захисту інтересів держави у сфері наповнення державного бюджету представницька діяльність військових прокуратур регіону у 2016 році зосереджувалася й на інших пріоритетних напрямах, у тому числі на поверненні у державну власність незаконно відчуженого нерухомого військового майна. За результатами діяльності на вказаному напрямі судами задоволено 54 позови щодо такого майна загальною вартістю 9 млн грн, реально повернуто об’єктів нерухомості вартістю понад 30 млн гривень.
 
Завдяки вжитим військовою прокуратурою Івано-Франківського гарнізону заходам повернуто до державної власності нежитлові приміщення загальною площею 1690 кв. м, вартістю 7 млн грн, розташовані у м. Івано-Франківську (приміщення колишнього готелю «Зірка»).
 
Також прокуратурою регіону забезпечено реальне виконання судового рішення щодо повернення державі незаконно відчуженого нерухомого майна – колишнього приміщення побутового обслуговування, розташованого у м. Тернополі. Загальна площа цього об’єкта нерухомості становить понад 1 тис. кв. м, ринкова вартість перевищує 7,8 млн гривень.
 
Окрім того, у Господарському суді Львівської області триває розгляд справи за позовом першого заступника військового прокурора Західного регіону України в інтересах державного концерну «Укроборонпром» та державного підприємства «Львівський науково-дослідний радіотехнічний інститут» про витребування нерухомого майна з чужого незаконного володіння площею понад 10 тис. кв. м, вартістю 19,8 млн гривень.
 
Надзвичайно результативною у минулому році стала представницька діяльність прокуратури у сфері земельних відносин, що дало змогу повернути в державну власність земельні ділянки загальною площею 10 151 га, вартістю понад 218 млн гривень.
 
Зокрема, завдяки вжитим військовою прокуратурою Луцького гарнізону заходам забезпечено реальне виконання судового рішення щодо повернення земельної ділянки Повурського авіаполігону, дислокованого у Волинській області, площею понад 10 тис. га, вартістю 195 млн гривень.
 
У травні 2016 року постановою Львівського окружного адміністративного суду задоволено позов прокуратури регіону та скасовано незаконну ухвалу Львівської міської ради щодо прийняття у власність територіальної громади без згоди Міністра оборони України земельних ділянок трьох військових містечок, розташованих у м. Львові, площею понад 16 гектарів.
 
Упродовж вересня – листопада минулого року Львівським апеляційним господарським судом залишено без змін рішення Господарського суду Закарпатської області про задоволення шести позовів військового прокурора
Ужгородського гарнізону в інтересах Мукачівського прикордонного загону до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, фермерського господарства «Гетен 2014». Суд постановив визнати недійсними договори оренди шістьох земельних ділянок прикордонної смуги на території Берегівського району Закарпатської області загальною площею 79 га, вартістю майже 2 млн гривень.
 
Військовою прокуратурою Ужгородського гарнізону забезпечено реальне виконання судового рішення щодо повернення державі незаконно відчуженої земельної ділянки у м. Виноградові, що на Закарпатті, площею 30,6 га, вартістю понад 19 млн гривень.
 
Не залишилися поза увагою прокуратури питання дотримання законодавства у сфері захисту навколишнього природного середовища: прокурорами забезпечено розгляд і задоволення 12 позовів у сумі 1,6 млн грн та реальне виконання рішень суду у сумі 1,4 млн гривень.
 
Зокрема, у червні 2016 року рішенням Господарського суду Івано-Франківської області, яке набрало законної сили, задоволено позов військового прокурора Хмельницького гарнізону про стягнення з ДП «Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат» збитків у розмірі понад 1 млн грн, заподіяних унаслідок незаконної рубки лісу.
 
Також прокуратура регіону вживала заходи щодо захисту інтересів держави у сфері збереження державного матеріального резерву.
 
Наприклад, у січні 2016 року Господарським судом м. Києва задоволено позов військового прокурора Львівського гарнізону та зобов’язано підприємство «Львівський завод «Автонавантажувач»» повернути Державному агентству резерву України майно та цінності мобілізаційного резерву на загальну суму 6 млн гривень.

кількість переглядів: 1184