Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.07.2018

На Львівщині один офіцер підозрюється та ще один обвинувачується в застосуванні нестатутних заходів впливу щодо підлеглого

           

За процесуального керівництва військової прокуратури Львівського гарнізону проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом перевищення військовою службовою особою влади.

Установлено, що в липні 2018 року військовослужбовець однієї з військових частин Львівщини, застосувавши насильство до підлеглого, спричинив бійцю фізичний біль та моральні страждання. Зокрема, умисно наніс солдату тілесні ушкодження в ділянку селезінки і, як наслідок, ушкоджений орган довелося видалити.

Окрім того, установлюється факт вимагання та одержання неправомірної вигоди від трьох військовослужбовців, серед яких є вказаний потерпілий солдат.

Грошові кошти у розмірі понад 64 тисячі російських рублів та 16 тисяч гривень призначалися за непритягнення до відповідальності трьох військовослужбовців, а також надання дозволу на виїзд за межі Яворівського гарнізону вищевказаному потерпілому солдату.

Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368, ч. 4 ст. 426-1 КК України здійснюють слідчі Яворівського відділу поліції Головного управління Нацполіції України у Львівській області, а процесуальне керівництво – військова прокуратура Львівського гарнізону.

Призначено ряд експертиз, за результатами розгляду яких фігурантам справи буде повідомлено про підозру.

Окрім того нагадаємо, що це не перший випадок застосування нестатутних заходів впливу щодо підлеглого. Подібне трапилось 3 березня 2016 року, коли викладач Національної академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, приймаючи залік, був невдоволений поведінкою курсанта. У результаті наніс йому удар кулаком в область селезінки, що також спричинило видалення органу.

На час слідства офіцера-викладача судом було взято під варту і за результатами проведених експертиз у липні того ж року повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 426-1 КК України. Проте, вже у вересні 2016 року, усупереч заявленому клопотанню військової прокуратури Львівського гарнізону щодо продовження запобіжного заходу у виді тримання під вартою, суд змінив його для підозрюваного на домашній арешт, який триває до сьогоднішнього дня.

Обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні військова прокуратура гарнізону скерувала 29 липня 2016 року і підготовче судове засідання відбулося менше, ніж за два тижні.

Судовий розгляд триває. Такий тривалий розгляд провадження обумовлений необхідністю допиту великої кількості свідків сторони обвинувачення та захисту і завантаженістю суддів. До прикладу, допитано 38 свідків та 9 експертів комісійної судово-медичної експертизи. Та вже у серпні поточного року планується ухвалення судом вироку.


Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 2164