Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.12.2018

Військова прокуратура домоглась в суді звільнення комерційною структурою нерухомості та ділянки Яворівського військового полігону

         

Упродовж 2015-2017 років військовою прокуратурою Львівського гарнізону вживались заходи щодо визнання недійсним договору оренди майна, укладеного суб’єктом господарської діяльності з Яворівською квартирно-експлуатаційною частиною району щодо оренди нерухомого військового майна. Указаний об’єкт розташований в с. Верещиця Яворівського району Львівської області на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівського військового полігону).

Предметом договору було надання в оренду нежитлових приміщень колишнього профілакторію загальною площею понад 1100 кв м. Крім цього, орендарю надано в користування земельну ділянку площею майже 30 га, з яких 13 га – озеро нібито для досягнення мети оренди нерухомого майна.

Указаний договір оренди укладений ще у 2012 році терміном на 3 роки. Однак, у травні 2015 року сторони уклали додатковий договір. Згідно з ним у порушення порядку укладення договорів оренди, тобто без проведення конкурсу, продовжили його терміном до травня 2018 року.

У задоволенні позову про визнання недійсним договору оренди нерухомого майна господарським судом Львівської області відмовлено з підстав, що законодавством не передбачено площі земельної ділянки, яка підлягає передачі в оренду для досягнення її мети.

У подальшому, після закінчення терміну дії вказаного договору оренди, заступник військового прокурора Західного регіону України звернувся до суду з позовом про зобов’язання орендаря звільнити зазначене нерухоме майно та земельну ділянку.

У ході судових розглядів представники відповідача намагались довести суду про чинність договору: його пролонгацію ще на три роки. Однак, господарський суд Львівської області, дослідивши всі обставини справи, ухвалив рішення, яким позовні вимоги військової прокуратури Західного регіону України задовольнив у повному обсязі.

Таким чином, завдяки принциповій, послідовній та наполегливій позиції прокуратури регіону вдалось добитись законного рішення. Відповідно до нього підлягають поновленню порушені інтереси держави у сфері земельних відносин та збереження нерухомого військового майна.

Слід зазначити, що указана земельна ділянка та розміщене на ній приміщення входять до складу території Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський військовий полігон), де постійно проходять злагодження військовослужбовці Збройних Сил України та проводяться міжнародні навчання.

Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 3002