Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.01.2019

У Верховному Суді військова прокуратура домоглась зобов’язання суб’єкта підприємницької діяльності звільнити незаконно зайняті ним землі оборони та розташоване на них нерухоме майно у м. Луцьку

        

У червні 2017 року заступник військового прокурора Луцького гарнізону за наслідками вивчення дотримання вимог законодавства у сфері земельних відносин та збереження державного майна звернувся до господарського суду Волинської області з позовом в інтересах держави в особі Міністерства оборони України. Йдеться про усунення перешкод в користуванні орендним будівельно-монтажним управлінням «Репер» земельною ділянкою та нерухомим майном.

Зокрема, установлено, що відповідно до рішення господарського суду Волинської області від 29 липня 2014 року визнано недійсним державний акт, виданий суб’єкту господарювання, про законність користування спірною земельною ділянкою. Орієнтовна вартість вказаної площі 1,04 га, що знаходиться по вул. Карпенка Карого, 3 у м. Луцьку, становить понад 6 млн. грн.

Також установлено, що відповідач, в порушення вимог законодавства, використовує за вказаною адресою 5 будівель загальною площею 1771 кв. м., орієнтовною вартістю понад 11 млн. грн., які незаконно вибули з користування Міністерства оборони України в особі Західного управління капітального будівництва.

24 травня 2018 року рішенням господарського суду Волинської області зазначений позов задоволено повністю та зобов’язано вказане орендне будівельно-монтажне управління усунути перешкоди в користуванні земельною ділянкою та нерухомим майном.

Однак, 5 вересня 2018 року постановою Рівненського апеляційного господарського суду рішення суду першої інстанції скасовано з формальних причин, а в позові заступника прокурора гарнізону – відмовлено.

Не погоджуючись з даним рішенням суду апеляційної інстанції, прокуратура регіону оскаржила його в касаційному порядку.
17 січня 2019 року Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду підтримав доводи касаційної скарги та скасував незаконне рішення суду апеляційної інстанції. Суд залишив при цьому в силі рішення господарського суду Волинської області, яким позовні вимоги заступника прокурора гарнізону задоволено.

Таким чином, завдяки послідовній, принциповій та наполегливій позиції прокуратури регіону вдалось забезпечити захист інтересів держави в особі оборонного відомства.


Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України


кількість переглядів: 1884