Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.05.2019

Головний військовий прокурор разом з військовою прокуратурою Західного регіону України та Львівщиною урочисто вшанував Головного військового прокурора УНР генерал-хорунжого Олександра Чеховича (ФОТО)

             

15 травня 2019 року заступник Генерального прокурора – Головний військовий прокурор генерал-полковник юстиції Анатолій Матіос та військові прокурори Західного регіону України вшанували пам'ять одного з перших військових прокурорів Армії Української Народної Республіки – Чеховича Олександра Олександровича.

Участь у заході взяли начальник Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного генерал-лейтенант Павло Ткачук, керівники правоохоронних органів Львівської області, історики, представники міської та районної влади, громадськості, духовенства та мешканці села, де похований генерал-хорунжий УНР.

«100-річчя проголошення незалежності Української Народної Республіки, яке ми відсвяткували на початку 2019 року, надало нам всім додатковий стимул до пошуку своїх історичних корінь та шанування героїв, які першими проклали шлях Свободі та Незалежності рідної Батьківщини. – зазначив Головний військовий прокурор генерал-полковник юстиції Анатолій Матіос. – Надзвичайно гордий тим, що саме ініціатива військових прокурорів Західного регіону України дозволила не лише розшукати місце поховання одного з перших Головних військових прокурорів Армії УНР генерал-хорунжого Олександра Чеховича, але й зробити все можливе для подальшого увічнення пам'яті цієї видатної історичної постаті».

На урочистостях Анатолій Матіос наголосив, що пам’ятник відкрито на місці поховання справжнього українського бойового офіцера, військового юриста з багатим досвідом, послідовного прихильника чесного та неангажованого військового правосуддя.

З цієї нагоди на місці поховання Чеховича Олександра Олександровича у с. Білка Перемишлянського району, що на Львівщині, присутні долучились до урочистого відкриття, покладання квітів та чину освячення пам’ятника генерал-хорунжому за участі духовенства області.

Відбувалась церемонія під супровід оркестру Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного, а з завершилася – виконанням урочистого маршу курсантами роти почесної варти Академії.

 

Довідково: Олександр Олександрович Чехович – людина непростої долі, людина цікава, постать непересічна. Він народився 22 листопада 1870 року в м. Камґянець-Подільський.

Закінчив Володимирський Київський кадетський корпус, 1-ше Павлівське військове училище (1891), служив у 11-й польовій артилерійській бригаді. У 1906 році закінчив Олександрівську Військово-юридичну академію, був кандидатом на військово-польові посади, військовим слідчим. З 1908 року перебував на посаді помічника військового прокурора Кавказького військово-окружного суду, з 30 серпня 1912 року – помічник військового прокурора Київського військово-окружного суду, з 19 липня 1914 року – штаб-офіцер при завідувачі військово-судової частини штабу головнокомандувача Південно-Західного фронту, з 1 вересня 1917 року – військовий суддя Київського окружного суду, з 20 серпня 1917 року – голова корпусного суду 32-го армійського корпусу.

З 1 січня 1918 року Чехович О.О. – товариш начальника головної військово-судової управи Військового міністерства УНР, з 10 березня 1918 року – старший військовий слідчий, а з 20 квітня 1918 року – голова Київського вищого військового суду. З 20 жовтня 1918 року – начальник прокурорського відділу Головної військово-судової управи та Головний військовий прокурор Української Народної Республіки.

Історики зазначають, що помер О.О. Чехович на еміграції – у Польщі. За деякими дослідженнями – 1936 року. Але на місці поховання пам’ятна табличка зазначає рік смерті – 1928-й.


Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 3003