Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.06.2019

«Історія військової прокуратури Західного регіону України. 1992 р. - сьогодення». - Матеріал з історико-публіцистичного видання «Я, ВІЙСЬКОВИЙ ПРОКУРОР...», 2019

            


Матеріал з історико-публіцистичного видання військової прокуратури Західного регіону України "Я, ВІЙСЬКОВИЙ ПРОКУРОР...", в основу якого покладено спогади військових прокурорів Прикарпатського військового округу, а сьогодні – Західного регіону України. Зібрані оповіді охоплюють період становлення органів військової прокуратури на Західних теренах України: від 1945 року і до сучасної доби.

Згідно з Постановою Верховної Ради України від 30 січня 1992 року № 2076-ХІІ з 1 лютого 1992 року всі дислоковані на території України військові прокуратури підпорядковані Генеральному прокурору України. Того ж року прокурорсько-слідчі працівники військової прокуратури Західного регіону України склали Присягу на вірність народові України.

Минув рік, і наказом Головного прокурора України № 225к від 24 травня 1993 року військову прокуратуру Прикарпатського військового округу перейменовано на військову прокуратуру Західного регіону України та переведено на нові штати: із штату 2/340-55 на штат 30/008 чисельністю 1 генерал, 28 офіцерів, 3 солдати і 10 службовців та робітників.

Як і раніше, професійна діяльність працівників військової прокуратури завжди була, є і буде спрямована на виконання конституційного обов’язку із захисту інтересів держави, демократичного устрою, прав і свобод людини і громадянина.

В Україні військові прокурори (військові прокуратури як штатно-структурні одиниці) функціонували у статусі спеціальних прокурорів (прокуратур) з 1992 по 2012 рік, відповідно до ЗУ «Про прокуратуру». Але, у зв’язку із прийняттям 13 квітня 2012 року ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Кримінального процесуального кодексу України», положення, що стосувались військових прокуратур, були виключені із ЗУ «Про прокуратуру». Військові прокуратури як інститут були скасовані за відсутності необхідності в них.

Так, згідно з наказом Генерального прокурора України №100ш від 11 червня 2012 року військову прокуратуру Західного регіону України реорганізовано у прокуратуру з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України. Відтак неодноразово ставилося питання про доцільність існування військової прокуратури та реалії сьогодення показали, що така структура необхідна.

Російська агресія змусила владу нашої держави серйозно замислитись над докорінним реформуванням Армії та правоохоронних структур.

Там, де є насильне або вмотивоване скупчення чи одночасне перебування чоло- вічого населення зі зброєю в руках, держава повинна мати інструмент професійної реакції до кваліфікації їхніх дій, якщо вони є незаконними.

14 серпня 2014 року народні депутати підтримали в першому читанні і в цілому законопроект № 4446а «Про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» щодо створення військових прокуратур». За відповідне рішення проголосували 249 народних депутатів. Цей закон визначає порядок створення, комплектування та матеріально-технічного забезпечення військових прокуратур, а також соціального захисту їхніх працівників зі статусом військовослужбовців.

На підставі наказу Генерального прокурора України Яреми В.Г. № 76ш від 22 серпня 2014 року прокуратуру з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України реорганізовано шляхом перетворення на військову прокуратуру Західного регіону України.

Із початком війни на Сході держави та відновленням інституту військових прокуратур розпочалася нова сторінка в історії військової прокуратури, у тому числі – військової прокуратури Західного регіону України.

Третина особового складу є змінною і виконує свої обов’язки у зоні проведення операції Об’єднаних сил (ред. – раніше Антитерористичної операції, яка тривала з 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2018 року).


Також згідно з Указом Президента України від 29 листопада 2017 року № 392/2017 засновано нову емблему та прапор Генеральної прокуратури України. Відповідно, емблемою Генеральної прокуратури України є круг темно-синього кольору, у центрі якого вміщено зображення срібного меча періоду княжої доби вістрям донизу. Меч накладено на золоті терези. У центрі емблеми – малий Державний Герб України. Зображення по колу обрамлено двома золотими дубовими гілками.

Повна версія видання за посиланням: https://issuu.com/1037636/docs/book_about_veterans-1-2019_-_origin

 

©    Військова прокуратура
       Західного регіону України, 2019

кількість переглядів: 2090