Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.06.2019

«Історія військової прокуратури Прикарпатського військового округу. 1945 - 1992 рр.». - Матеріал з історико-публіцистичного видання «Я, ВІЙСЬКОВИЙ ПРОКУРОР...», 2019

             


Матеріал з історико-публіцистичного видання військової прокуратури Західного регіону України "Я, ВІЙСЬКОВИЙ ПРОКУРОР...", в основу якого покладено спогади військових прокурорів Прикарпатського військового округу, а сьогодні – Західного регіону України. Зібрані оповіді охоплюють період становлення органів військової прокуратури на Західних теренах України: від 1945 року і до сучасної доби.

Історія нашої країни нерозривно пов’язана з історією всіх державних інституцій, які працюють на благо та розквіт держави. Основне завдання – щоб український народ, виборовши право жити в демократичному суспільстві, був захищеним, жив у достатку, мирі та злагоді.

 

Історичний шлях становлення і розвитку органів військової прокуратури є свідченням того, що вся їхня діяльність спрямована на утвердження верховенства права, зміцнення законності і правопорядку в Збройних Силах та інших формуваннях України.

 

Майже третину століття військова прокуратура Західного регіону України як державний орган постійно вдосконалюється і функціонує невідривно від життя суспільства. Це і утвердження законності, і забезпечення захисту людини, громадянина, інтересів держави, а також вагомий внесок кожного працівника прокуратури в розбудову та утвердження України як міцної правової держави загалом.

Відлік своєї історії цей правовий інститут на теренах Західної України веде з 26 серпня 1945 року, коли весь світ стояв на порозі закінчення Другої світової війни. На підставі наказу Командувача військами Прикарпатського військового округу № 01 від 25 серпня 1945 року та наказу військового прокурора 4-го Українського фронту генерал-майора юстиції Ізраільяна В.С. № 27 від 25 серпня 1945 року (м. Чернівці) військову прокуратуру 4-го Українського фронту перейменовано на військову прокуратуру Прикарпатського військового округу (ПрикВО).

Напередодні цих подій, які ознаменували створення інституту військових прокуратур на Заході України, було засновано в серпні 1944 року на підставі Директиви Генерального Штабу № 114125 від 10 серпня 1944 року військову прокуратуру Львівського гарнізону.

 

Із середини 1944 року по травень 1946 року установа була безпосередньо підпорядкована військовій прокуратурі Львівського військового округу, з травня 1946 року по 24 травня 1993 року – військовій прокуратурі ПрикВО, а з 24 травня 1993 року по сьогодні – військовій прокуратурі Західного регіону України.

У відповідності з Директивою начальника Генерального штабу Збройних Сил СРСР від 6 травня 1946 року № ОРГ/1/112 та наказом Головного військового прокурора Збройних Сил СРСР генерал-лейтенанта юстиції Н. Афанасьєва № 0650 від 5 червня 1946 року військові прокуратури Львівського і Прикарпатського військових округів перетворено на одну військову прокуратуру – Прикарпатського військового округу

Повна версія видання за посиланням: https://issuu.com/1037636/docs/book_about_veterans-1-2019_-_origin

 

©    Військова прокуратура
       Західного регіону України, 2019

кількість переглядів: 1855