Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.05.2020

Військова прокуратура Західного регіону України вітає ювіляра Героя Радянського Союзу генерал-майора юстиції Івана Каліберду зі 100-літтям

                            

Військова прокуратура Західного регіону України сердечно вітає з епохальним 100-річним ювілеєм Героя Радянського Союзу генерал-майора юстиції Каліберду Івана Опанасовича.

Доля вела Івана Опанасовича непростими стежками і з юних літ йому довелося чимало пережити на довгій ниві життя.

Іван Каліберда відважно пройшов через горнило Другої Світової війни, демонстрував яскравий приклад мужності, відваги та самопожертви заради Батьківщини в боротьбі з нацизмом. У ході тих подій отримав важке кульове поранення.

Колектив військової прокуратури регіону дякує ветерану, що заради держави, родини та українського народу він завжди стояв на сторожі України. Іван Опанасович – наш взірець із славної когорти Героїв і ми бажаємо йому міцного здоров'я. Пишаємося, що такі офіцери-фронтовики присвятили своє життя службі в органах військової прокуратури. Складаємо шану Вашій мудрості, силі духу та прийміть слова щирої вдячності. Низький Вам уклін!

Довідково: Каліберда Іван Опанасович народився 21 травня 1920 року в с. Великий Бурлук, Великобурлуцького району Харківської області в багатодітній родині, українець.

У 1939 році закінчив середню школу, в 1941 - Ленінградське військово-інженерне училище. Учасник війни з липня 1942 року. Брав участь у Сталінградській битві, битві на Курській дузі, форсуванні Дніпра, визволенні України, Польщі, Угорщини, Румунії та Чехословаччини.

У 1943 році лейтенант, командир понтонного взводу 6-го окремого моторизованого понтонно-мостового батальйону 7-ої гвардійської армії 2-го Українського фронту очолив перший десант через Дніпро в районі сіл Переволочна і Солошине на південь від Кременчука (нині Кобеляцького району Полтавської області).

Указом Президії Верховної Ради від 26 жовтня 1943 року «За геройський подвиг, проявлений при форсуванні річки Дніпро, міцне закріплення і розширення плацдарму на західному березі річки Дніпро» був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.

Після війни в 1954 році закінчив Військово-юридичну академію за спеціальністю військового юриста. З 1955 року проходив службу у військовій прокуратурі Прикарпатського військового округу на посаді помічника військового прокурора округу. Звільнений в запас у 1969 році.

Після звільнення працював начальником Музею історії військ ПрикВО, викладачем початкової військової підготовки в СШ № 34 м. Львова, начальником відділу кадрів Наукової бібліотеки імені В. Стефаника Академії наук України.

Нагороди:
- орден Б. Хмельницького II та III ступеня;
- орден Вітчизняної війни 1-го ступеня;
- 2 ордени Червоної Зірки;
- Золота Зірка Героя Радянського Союзу та орден Леніна;
- медалі «За оборону Сталінграда», «За Перемогу над Німеччиною», «За бойові заслуги» , «За освоєння цілинних і перелогових земель», «За бездоганну службу» 1-го ступеня та інші.

Почесні звання:
- почесний працівник Прокуратури України.;
- видатний юрист України. Почесне звання спілки юристів України;
- почесний солдат 703-го інженерного полку Збройних Сил України (місто Самбір, Львівщина);
- почесний громадянин смт Великий Бурлук, Харківщина, Україна.


Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 1789