Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2023

Чергову схему незаконного переправлення ухилянтів за кордон припинили на Буковині – злочинній групі оголосили підозри

 

 

За процесуального керівництва Чернівецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону повідомлено про підозру злочинній групі у складі інспектора прикордонної служби та трьох місцевих мешканців за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчинений в умовах воєнного стану (ч.3 ст.332 КК України).

За даними слідства, старший сержант достовірно володів службовою інформацією про час та розташування прикордонних патрулів, а відтак особисто розробляв і погоджував зі спільниками план та етапи підготовки переправлення: визначав час, місце і спосіб. Крім цього, вживав заходів безпеки та конспірації, а також підшукував «клієнтів» серед знайомих.

Встановлено, що спершу охочі уникнути мобілізації чоловіки прибували до  Чернівців, а коли група була зібрана, її доставляли на автомобілі до прикордоння та у нічну пору доби пішки переводили до Румунії.

Такі послуги коштували для однієї людини від 4500 до 5000 євро. Неправомірний заробіток вказані особи розподіляли між собою.

Під час чергової спроби незаконного перетину правоохоронці викрили 5 осіб, їх затримали у адміністративному порядку.

Наразі прикордоннику обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення 500 000 грн застави, стосовно його спільників – вирішується питання. Перевіряється причетність до схеми інших осіб, зокрема серед військовослужбовців ДПС України.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Територіального управління ДБР, розташованого у м.Хмельницькому, за оперативного супроводу Департаменту військової контррозвідки СБУ та ГОРВ 31 прикордонного загону Державної прикордонної служби України.

Довідково: санкція статті передбачає від 7 до 9 років ув’язнення з трирічним позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та конфіскацією майна.

Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Спеціалізованої прокуратури

у сфері оборони Західного регіону

кількість переглядів: 550