Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.08.2020

75 років військовій прокуратурі Західного регіону України – військовій прокуратурі Прикарпатського військового округу!

75 років тому на теренах Західної України розпочалося становлення та розвиток військової прокуратури Західного регіону України. Основним завдання прокуратури регіону було утвердження верховенства Основного Закону, захисту конституційного ладу держави, конституційних прав і свобод людини та громадянина, а також зміцнення законності та правопорядку в Збройних Силах та інших формуваннях на піднаглядній території.

Так, на підставі наказу Командувача військами Прикарпатського військового округу № 01 від 25 серпня 1945 року та наказу військового прокурора 4-го Українського фронту генерал-майора юстиції Ізраіляна В.С. № 27 від 25 серпня 1945 року (м. Чернівці) військову прокуратуру 4-го Українського фронту перейменовано 26 серпня 1945 року у військову прокуратуру Прикарпатського військового округу.

У відповідності з директивою Начальника Генерального штабу Збройних Сил СРСР від 6 травня 1946 року № ОРГ/1/112 та наказу Головного військового прокурора Збройних Сил СРСР генерал-лейтенанта юстиції Н. Афанасьєва № 0650 від 5 червня 1946 року військові прокуратури Львівського і Прикарпатського військових округів перетворено в одну військову прокуратуру ПрикВО.

Згідно з постановою Верховної Ради України від 30 січня 1992 року № 2076-ХІІ з 1 лютого 1992 року всі дислоковані на території України військові прокуратури підпорядковані Генеральному прокурору України. Того ж року прокурорсько-слідчі працівники військової прокуратури Західного регіону України прийняли присягу на вірність народові України.

Минув рік і наказом Головного прокурора України № 225к від 24 травня 1993 року військову прокуратуру ПрикВО перейменовано на військову прокуратуру Західного регіону України.

Як і раніше, професійна діяльність працівників військової прокуратури завжди була, є і буде спрямована на виконання конституційного обов’язку по захисту інтересів держави, демократичного устрою, прав і свобод людини і громадянина.

Так, згідно наказу Генерального прокурора України №100ш від 11 червня 2012 року військову прокуратуру Західного регіону України реорганізовано у прокуратуру з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України.

Однак, спланована збройна агресія Росії проти України, яка мала на меті знищення нашої Батьківщини як незалежної держави, змусила законотворців у Києві серйозно задуматися над докоріннім реформуванням Армії та правоохоронних структур.

Важливим елементом протидії агресору стала реорганізація, на підставі наказу Генерального прокурора України № 76ш від 22 серпня 2014 року, прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України на перетворення у військову прокуратуру Західного регіону України.

З цього дня – 22 серпня 2014 року та з початком війни на Сході держави розпочалося відновлення інституту військових прокуратур України, у тому числі – військової прокуратури Західного регіону України.

Офіцери військової прокуратури на Західній Україні вже 75 років сумлінно, професійно та якісно виконують свою державну і людську місію – стоять на варті Закону! І час переконливо підтверджує правильність та своєчасність створення цієї військової прокуратури, яка вже третину століття захищає демократичний державний лад, територіальну цілісність, суверенні права українського народу, а також – Основний Закон!

Керівництво та колектив військової прокуратури Західного регіону України (раніше – військової прокуратури Прикарпатського військового округу) впевнені та щоденно своєю працею доводять – їх високопрофесіоналізм, знання та досвід й надалі допомагатимуть вірно та з честю служити Україні та Українському народу.

У цей урочистий день сердечно вітаємо та бажаємо колективу військової прокуратури Західного регіону України та їх рідним міцного здоров’я, особистого щастя, життєствердного оптимізму, невичерпної наснаги, нових звитяг та Божого благословення!

Слава Україні! Героям Слава!


Прес-служба військової прокуратури
Західного регіону України

кількість переглядів: 1038